Kell a marketing - blog -
Boros Emőke

1/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Ha nem csinálod, bele se kezdj! (Bevezetés)

A bevezetésnek nem hiába adtuk a fenti címet, ugyanis: a piackutatást a vállalkozások létszükségletének is lehetne nevezni, mely segítségével megalapozott döntéseket lehet hozni, rövid és hosszú távú célokat felállítani, stratégiát építeni…, és itt még közel sincs vége a felsorolásnak.

Kételkedsz? Akkor olvasd tovább!

Miért kutassunk?

Hogy jobban megértsd, miről is beszélünk, vegyünk egy egészen hétköznapi élethelyzetet. A pároddal megromlott a kapcsolatod, érezhetően már semmi sem olyan, mint régen. Ez egy tág probléma. Három dolgot tehetsz:

   • Nem csinálsz semmit! Azaz csinálsz, csak mindent ugyanúgy, mint eddig, és közben reménykedsz, hogy valami oknál fogva ez magától is rendeződik, megoldódik, visszaáll minden a régi kerékvágásba, vagy ne adj ’isten még jobb lesz. Azt hiszem, nem kell párterapeuták lennünk ahhoz, hogy megjósoljuk: egy ilyen hozzáállással ritkán szokott happy end lenni.
   • Megpróbálsz változtatni ezen-azon, csak úgy találomra, ákkemből, aztán ez vagy bejön, vagy nem.
   • Megpróbálod megtalálni a probléma okát: például leülsz a pároddal beszélgetni (mélyinterjú); megkérdezel egy párterapeutát, lássuk, mint mond (interjú szakemberekkel);  levelet küldesz neki, hogy írja le áperte, hogy A, B, C vagy D baja van veled (önkitöltős kérdőív); összehívsz pár sorstársat, akiknek szintén megromlott a kapcsolatuk, lássuk, ők mire jutottak (fókuszcsoport). És itt a lehetséges kutatási módszerek sorát még koránt sem merítettük ki…

Ugyanez van a vállalkozásodnál is: van egy probléma, egy homályos kérdés, egy nagy kérdőjel, amivel nem tudsz mit kezdeni, és amit ha belátsz, ha nem, de befolyással van/lesz a céged jövőjét illetően:

   • Az első opciót (nem csinálsz semmit) túl rizikósnak találod.
   • Az utolsótól félsz: a piackutatáshoz nem értesz, nincs is megfelelő szakembered, külsősökben nem bízol meg, esetleg rossz tapasztalatod volt az egésszel kapcsolatban – nem hozta a várt információkat, nem tudtál mit kezdeni az eredményekkel stb., stb.
   • Választod az arany(?) középutat, és a józan ítélőképességedre, no meg a székely furfangosságodra hagyatkozva csinálsz valamit – aztán ez vagy bejön, vagy nem. Rizikós egy dolog!

Szerintem nem kell tovább magyarázzuk, hogy a fenti középút valójában nem is arany középút.

Kutatni kell! Kutatni szükségszerű! – természeten amennyiben meg akarod menteni a „kapcsolatotokat”.

Miben segítünk mi?

Jól tudjuk, mennyire nem egyszerű dolog egy kutatást jól(!) levezényelni A-tól Z-ig. Elég egy rossz lépés, döntés, és máris szinte az egész használhatatlanná, kidobott pénzzé válik. Láttunk már mi is rosszul megtervezett és lebonyolított kutatásokat. Sőt! Csináltunk mi is ilyet. Elég egy rosszul megválasztott módszer, egy jól ki nem dolgozott mintavételi eljárás, egy rosszul megalkotott kérdőív, a kérdezőbiztosok hanyagsága stb., és máris torzulnak az eredmények.

A BGA Zrt. támogatásával egy tízrészes online kiadványt alkottunk meg, mely segítségül hivatott szolgálni azon székelyföldi kis- és középvállalatoknak, akik cégük létszükségletének tekintik a piackutatást, akik meg akarják menteni a „kapcsolatukat”, akik nem a középutat, hanem a legjobb utat szeretnék választani.

Cégünk már több éve foglalkozik piackutatással, számos kvantitatív kutatást végeztünk Hargita megyében, de a kvalitatív kutatás, főként a fókuszcsoport mélységeit és buktatói is megtapasztaltuk. E tízrészes online kiadványban tapasztalatunk egy részét szeretnénk átadni azon vállalkozóknak, akik most úgy gondolják, belevágnak, mert nem túlélni, hanem éltetni akarják vállalkozásukat.

Miben segít a kiadvány?
         • képet ad a piackutatás általános folyamatáról, lépéseiről, a legfontosabb módszerekről, kitérve úgy a kvalitatív, mint a kvantitatív módszerekre
         • felhívja azokra a részekre a figyelmet, amelyek koncentrációt, odafigyelést, időt és energiát igényelnek, amelyeken a legkönnyebben el lehet bukni
         • megtanít egy kisebb kutatás lebonyolítására (egészen a probléma meghatározástól az adatok feldolgozásáig)
         • az egyes módszerek közötti különbséget a jobb megértés reményében hétköznapi példákkal igyekszik szemléltetni

Miben nem segít a kiadvány?
          • hogy valaki piackutatóvá váljon (ehhez sokévnyi tapasztalat és tanulás szükséges)
          • minden egyes rész a teljesség igénye nélkül íródott: közel sem tér ki minden részletre, tehát akit komolyabban érdekel a téma, a szakirodalom áttanulmányozása kötelező házi feladat

Belevágnál? Akkor tarts velünk! Hasznos olvasást, tanulást és okulást kívánunk!

Photo: CustomLogoCases

megvaosult a magyar kormany tamogatasaval