Kell a marketing - blog -
Boros Emőke

6/10 Marketing a székelyeknél

A vevőkkel való kommunikáció

A vevőkkel való kommunikáció kérdésköreiben azoknak az eszközöknek a felsorolását kértük, amelyeken keresztül a vállalatok régi és a jelenlegi vevőikkel kommunikálnak. Mivel az előző fejezetben kiderült, hogy a válaszadók nemigen mérik a hatékonyságot, ezért valószínűleg az alábbi válaszok nem azt mutatják, hogy mely eszközök a leghatékonyabbak a vevőkkel való kommunikációban, hanem csupán azt, hogy mely eszközöket tartják a marketing felelősök a leghatékonyabbnak.

A kérdőívben felsorolt válaszopciókat hat kategóriába rendeztük: közösségi média, kültéri és beltéri reklámok, tömegmédia eszközök, online reklámok és egyéb.

Régi és potenciális vevőkkel való kommunikáció - Marketing a székelyeknél
Saját szerkesztésű diagram

Amint a fenti diagram is mutatja, a potenciális és a régi vevők kommunikációjában alkalmazott reklámeszközök/csatornák nem mutatnak lényegesebb eltérést az alapján, hogy pontosan melyik vevőtípussal kommunikálnak.

A legnépszerűbb kommunikációs eszköz a közösségi média (ezen belül 80% a Facebook-ot használja és csupán 40% az Instagramot). Ezt követik a kültéri és beltéri reklámok (kültéri táblák, feliratok –26%, plakátok, szórólapok –23%, járművek – 13%). A tömegmédia (újság, rádió, televízió) és a direkt marketing eszközök (direkt mail, sms, telefon) szinte azonos arányban szerepelnek, a meglepő pedig az, hogy az online reklámok nagyon kis arányban jelentek meg.

A 2012-es kutatásban a közösségi média és az online reklámok alig szerepeltek, akkor a direkt marketing eszközök és a helyi tömegmédia kapott a legtöbb voksot, ezt érthető is, hiszen akkor még csak épp kezdtük felismerni a közösségi média kommunikációs erejét.

megvaosult a magyar kormany tamogatasaval

Marketing a székelyeknél | A vevőkkel való kommunikáció