Kell a marketing - blog -
Boros Emőke

5/10 Marketing a székelyeknél

Tudatosság a marketingben
(kutatás, vevői adatbázis, marketing terv)

Végeznek-e kutatást a marketing döntések megalapozásához? Vezetnek-e vevői adatbázist? Készítenek-e éves marketing tervet? Mérik-e a marketing hatékonyságot? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor a székelyföldi vállalkozók tudatosságát szerettük volna felmérni a marketingben.

Bár a székelyföldi vállalkozók végeznek kutatásokat a marketing döntések megalapozásához, vevői adatbázist is vezetnek, de éves marketing tervet nem készítenek, és a marketing hatékonyságot sem mérik.

Kutatnak-e?

Kutatások a marketing döntések megalapozásához - Marketing a székelyeknél
Saját szerkesztésű diagram

Az eredmények igencsak jó irányban mutatnak, főleg a 2012-es eredményekhez viszonyítva: a vállalkozások több mint fele a marketing döntések meghozatala előtt nem a megérzéseire hagyatkozik, hanem saját vagy külsős cég által végzett kutatáshoz folyamodik.

Vezetnek-e adatbázist a vevőkről?

Adatbázis a vevőkről - Marketing a székelyeknél
Saját szerkesztésű diagram

A fenti diagramon látható arányok biztatóak: a válaszadók több mint fele rendelkezik adatbázissal a vevőkről, viszont ott van az a 40%, aki még nem ismerte fel ennek a fontosságát (például direkt marketing kampányok csakis vevői adatbázis háttérrel bonyolíthatóak).

Készítenek-e éves marketing tervet?

Éves marketingterv készítése - Marketing a székelyeknél
Saját szerkesztésű diagram

Ez a kérdés azt firtatta, hogy terveznek-e, s ha igen, milyen horderejű terveket készítenek a vállalatok. A fenti ábrából látható, hogy a tendencia igen lehangoló: a válaszadók több mint fele nem tervez, csupán 40% tervezi a marketingjét valamilyen formában, ebből pedig 17% az, aki konkrét tervet készít.

Mérik-e a marketing hatékonyságot?

Marketing hatékonyság mérése - Marketing a székelyeknél
Saját szerkesztésű diagram

A válaszadók több mint 80%-a nem, vagy csak időközönként méri a marketing hatékonyságot. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben nem tudják, hogy éppen melyik eszköz/csatorna hozta a nagyobb eladás-növekedést, tehát ezeket az eszközöket/csatornákat nem használják tudatosan.

megvaosult a magyar kormany tamogatasaval

Marketing a székelyeknél | Tudatosság a marketingben