Kell a marketing - blog -

3/10 Az iskolák belső kommunikációja

Ha marketingről, és azon belül kommunikációról beszélünk, általában mindenkinek a külső kommunikációs elemek jutnak az eszébe, pedig először a belső kommunikációt kell rendbe tenni, mert majd ez biztosít egy kőkemény alapot a hatásos külső kommunikációnak.

Miért fontos a belső kommunikáció? Azért, mert ez biztosítja, hogy az iskola küldetésével, identitásával, céljaival, eszmerendszerével úgy a tanárok, mint a diákok tisztába legyenek, azonosulni tudjanak, és mindenki ugyanazt a célt követve „végezze a munkáját”. A szűk keresztmetszetű, kevés csatornás kommunikáció negatívan hathat úgy a tanulókra, mint a tanárokra. Ha egy iskola belső kommunikációja terén rendben van, külső kommunikációjának a felépítésénél sem lesz már igazán gond, hiszen a továbbított üzeneteknek hátterében valóban egy „valós” dolog áll.

2/10 Az iskolák marketingrendszeréről

A marketingkoncepció szerint, a célok elérése érdekében meg kell határozni a célpiac szükségletét és igényeit, mindezt pedig a konkurenciánál jobban és hatékonyabban kielégíteni. Az iskola marketingkoncepciójában négy alappillér határozható meg, melyekkel együttesen foglalkozva egy jó eredmény érhető el.

1/10 Miért kell a marketing az iskolákban?

Minden változik, ez alól pedig az iskolák környezete sem kivétel. Ma már az oktatás piacán is nyugodtan beszélhetünk versenyhelyzetről, mely egyre jobban kiteljesedik és erőteljesebb lesz. A lehetőségek felismerése és kihasználása, a veszélyekkel való szembenézés az intézményektől olyan ismereteket, képességeket és készségeket igényelnek, melyekkel nem biztos, hogy rendelkeznek. Az iskolák is – akárcsak a vállalkozások –szolgáltató szervezetek, ezért érdemes az ügyfélközpontú vezetésre fókuszálni.

10/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Marketingkommunikációs tanácsok

A marketingkommunikációnk hatékonysága abban rejlik, hogy mennyire alaposan terveztük meg. Ha azt akarjuk elérni, hogy a szervezetünket jobban megismerjék, sikereink elérése érdekében többen csatlakozzanak a programjainkhoz, tevékenységeink eredményességét önkéntes munkával vagy adományokkal támogassák, akkor a marketingkommunikációs tevékenységeinkre nagyobb hangsúlyt kell fektessünk.

9/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Mikro pillanatok

Az internet felhasználókra egyre gyakrabban jellemző, hogy célzottan keresnek valamit és megpróbálnak kiszűrni minden más szembejövő tartalmat. Attól még az emlékezetükben megmarad, hogyha láttak valami olyasmit, ami épp abban a pillanatban nem érdekelte őket, és előfordul, hogy a későbbiekben pont az válik aktuálissá számukra és arra fognak rákeresni. Az általunk közölt tartalmakat, a weboldalunk szövegét, blog bejegyzéseket, közösségi oldalon megosztott történetet úgy tervezzük, hogy valamilyen hasznos információhoz jusson a befogadó.

8/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Tartalommarketing

Az online kommunikációs csatornák használata csak akkor érheti el a kellő hatást, ha megfelelő tartalmakat közvetít a célcsoport felé. Akkor fognak az internet felhasználók felfigyelni ránk, ha az online tartalmainkkal értéket közvetítünk feléjük. Nem csak szöveges tartalmakra kell gondoljunk, hanem képpel, videóval is magunkra hívhatjuk mások figyelmét.

7/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Online kommunikáció

Az online jelenlétünket azzal támogathatjuk leginkább, ha aktívak vagyunk több csatornán is. Lehetőséget kell adjunk az irántunk érdeklődőnek, hogy az általuk legszimpatikusabb módón léphessen kapcsolatba velünk. Van, aki a weboldalunk böngészése után e-mailen keresztül keres fel minket szívesebben, ám van aki a közösségi oldalakon szeret kutakodni, üzenetet küldeni, vagy vannak, akik a telefonos megkeresés hívei. Amennyire változatosak ezek a szokások, épp oly változatosak azok a lehetőségek is, hogy milyen online csatornán érhetünk el meglévő és új érdeklődőket, támogatókat, önkénteseket vagy olyan személyeket, akiket hasonló célok vezérelnek, mint minket.

6/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Ingyenes online marketingkommunikációs lehetőségek csak nonprofit szervezeteknek

A Google a barátunk.

Általánosan is elmondhatjuk, hogy a Google a barátunk, mert megkönnyíti az életünket, már-már természetesnek tartjuk azt, hogy minden keresett információt meglelünk a segítségével. A nonprofit szervezetek még kiváltságosabb helyzetben vannak, hiszen értékes online hirdetési lehetőségeket is felkínál számukra a Google, teljesen ingyen.

5/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Online jelenlét

Információszerzés céljából az internetet használjuk a legtöbbet. Munka, hír- és információszerzés, olvasás, szórakozás, ügyintézés, kapcsolattartás, kommunikáció, útvonaltervezés, vásárlás céljából órákat töltünk naponta a világhálón. Folyamatosan növekszik az internethasználók száma világszerte, és közvetlen környezetünkben is. A gazdasági szereplők meglátták annak a lehetőségét, hogy számtalan vevővel találkozzanak és kommunikáljanak online felületeken. A non-profit szervezeteknek is nagy lehetőségeket tartogat az internet.

4/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Marketing másként

Az emberek nem termékeket és szolgáltatásokat vesznek. Kapcsolatokat, történeteket és varázslatot vásárolnak.
Seth Godin

A marketingkommunikáció átalakulóban van, és a cselekvésre buzdító egyirányú üzenetek célba juttatása mellett a hűséges kapcsolatok kialakítására is törekszenek a szervezetek a célcsoportjukkal. Elkötelezett vevőkre, partnerekre van szükségük a szervezeteknek ahhoz, hogy stabilan tudják tenni a dolgaikat céljaik elérése érdekében. A civil szervezetek alap tulajdonsága, hogy valamilyen jót szolgálnak, valami jó ügy érdekében tevékenykednek, így nincs is olyan nehéz dolguk, mint egyes profit orientált vállalatnak, hogy bizalmas, elkötelezett személyekkel vegye körül magát.

3/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Hatékony marketingkommunikáció

A marketingkommunikáció bizonyos értelemben a márka „hangjaként” is értelmezhető.
Kotler - Keller

A márkaépítés és a szervezetünk munkásságának megismertetése szélesebb körökben nem valósulhat meg a marketingkommunikációs tevékenységek nélkül. Ugyanakkor a marketingkommunikáció abban is segít, hogy hatékonyabban működhessen a szervezetünk és a céljainkat elérjük.

A marketingkommunikáció célja az ismertetés, informálás és főként az, hogy meggyőzzük, cselekvésre buzdítsuk a célcsoportunkat. A civilszervezetekre jellemző, hogy adománygyűjtésnél, vagy az általuk szervezett program népszerűsítése érdekében, vagy a támogatottak eléréséért használják a marketingkommunikációs eszközök előnyeit.

2/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Sikeres márkázás

A márkázás vagy márkaépítés egy fontos stratégiai elem lehet a szervezetünkben, ugyanis azon tevékenységek, folyamatok összességét jelenti, amelyeket tudatosan hajtunk végre annak érdekében, hogy gondolatokat, érzelmeket ébresszünk a külvilágban. Ha teszünk érte, ha nem idővel az emberek fejében kialakul egy kép a szervezetünkről. A márkázás így annak a lehetőségnek a választása, hogy tegyünk annak érdekében, hogy szélesebb körben megismerjék azokat az értékeket, amelyeket szervezetünk képvisel és tevékenységei során átad a célcsoportjának.

A márkázás nemcsak a megismertetésben játszik szerepet, hanem a megkülönböztetésben is. Két ugyanolyan szervezet nincs, esetleg hasonlóak, hasonló célokkal, értékekkel rendelkezők. Ne felejtsük el kiemelni és hangsúlyozni, hogy mi mitől különbözünk a többiektől. Talán pont a tudatos márkaépítés különböztet meg?

1/10 Kell a marketing a székelyföldi civileknek?

Márka és márkázás

A marketing művészete alapjában véve a márkaépítés művészete.
Philip Kotler

Mindennapi életünkben körülvesznek minket a márkák, nap, mint nap márkajelzésekkel ellátott termékeket használunk, márkanevek és szlogenek csengnek a fülünkben, amikor egy vásárlási problémával találkozunk, én-márkázásról szóló könyvek, előadások kínálkoznak nekünk.

Miért van ekkora jelentősége a márkának és márkaépítésnek? Nonprofit szervezetként hogyan építsünk márkát? Másoknak mi juthat eszébe a szervezetünkről?

<<  < 23