Ismerjen meg minket

Boros Emőke

Nagyon későn érő típus vagyok, elég sokáig kerestem önmagam, és azokat a tevékenységeket, úgy a munka, mint a kikapcsolódás szempontjából, melyekben kiteljesedhetek. Az általános iskola után úgy gondoltam, hogy én tanító néni szeretnék lenni, de egy sikertelen felvételi után egy reálszakot választottam, mert azokból a tantárgyakból mindig is jó voltam. A gimnázium után fogalmam sem volt, hogy merre tovább, így egy helyi főiskolát választottam azért, hogyha időközben visszalépnék a tanulástól, nyugtasson meg az a tény, hogy annyira sok pénzt nem öltem bele az egészbe. Bevallom, bár marketing szakra iratkoztam, fogalmam sem volt, mi a csuda lehet ez a tudomány. Nem tudom, hogy a sorsnak köszönthető-e, mely valamilyen szinten mindig egyengette keszekusza utamat, de már az első év után tudtam, hogy ez az, amit én csinálni akarok, és ez az iskola befejezése után sem változott.

Bár nem dolgoztam sok helyen, igyekeztem kihasználni azokat a lehetőségeket, melyek adódtak és érdekeltek. A főiskolás éveim során rengeteg kérdőíves kutatásban vettem részt, mint kérdezőbiztos, így volt lehetőségem élesben is megtapasztalni e módszer előnyeit és hátrányait, ezen kívül hostesskedtem rendezvényeken, és egy darabig merchandiser feladatokat is elláttam egy multinacionális kereskedelmi egységnél. Az Ellás munkáim előtt és alatt egy helyi lapnál is tevékenykedtem tördelőszerkesztőként és amatőr újságíróként. Amatőrként, mert soha nem tanultam e szakmát, csupán az írói készségemre hagyatkozva alkottam a cikkeket.

A magánéletben nagyon sok minden érdekel, de az időhiány miatt nagyon kevés dologgal tudok foglalkozni szabadidőmben. A barátokra mindig tudok szakítani időt, de a két kezemen meg tudom számolni azt is, hogy hány Forma-1-es futamot hagytam ki az elmúlt öt év során. Tudom, hogy ez egy férfias sport, mégis nagyon leköt. Nem is a száguldó autókat figyelem legfőképp, hanem a csapatok választott stratégiáját, aminek segítségével egy gyengébb autóval is győzelmet tudnak aratni egy-egy verseny során. Egy kicsit bizarr dolog mindezt összefüggésbe hozni az üzleti élettel, de ott is ugyanez van, csak más köntösbe öltöztetve. Egy jól megválasztott stratégia, kockázatvállalás, a bizonytalan környezetre való gyors reagálás még akkor is nagy előnyt tud biztosítani egy vállalatnak, ha nem ő a legjobb a piacon.

Ha valaki a marketing szakmában szeretne érvényesülni, nem elég csupán az iskolában tanultakra hagyatkozni, hiszen annyi résztudmányt kell egyszerre összehangolni, hogy mindent az egyetemi évek alatt képtelenség elsajátítani. Ezt már az első Ellás munkáim során megtapasztaltam, és mindig örömmel és lelkesedéssel álltam/állok elébe az új módszerek, ismeretek felkutatásába. Képes vagyok a káoszban is rátapintani a lényegre, meglátni a fától az erdőt. Az ember nagyon hamar el tud veszni a részletekbe, de az eredeti célt sosem szabad elfelejteni. Világéletemben szerettem a pontosságot, a határidők betartását, utolsó percre nagyon ritkán és csak indokolt esetben hagytam dolgokat. Szeretem a szépet, és bár a kreativitás nem sorolható legdominánsabb képességeim közé, mindig ráérzek arra, hogy mi az, ami jó, szép, épp elég és nem túl sok.

Hogy jó marketinges vagyok-e? Hazudnék, ha azt mondanám, hogy igen, mert senki sem az! Mindenkinek vannak olyan területek, melyekben gyengébb, de mi hárman azért vagyunk egy csapat, hogy a másik hiányosságait pótolni tudjuk, egymást kiegészítve pedig egy hatékony munkát tudjunk végezni.