Kell a marketing - blog -
Boros Emőke

10/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Itt a vége, fuss el véle! – Feldolgozás –

Nem, nem ez a vége! A vége az eredmények értelmezése és felhasználása, viszont ebben általánosan nem tudunk segíteni, hiszen „ahány ház, annyi szokás”, de azt is mondhatnánk, hogy „mindenki másképp csinálja.”

Boros Emőke

9/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Kvantitatív kutatás – a számok atyja (2)

Az előző részben (itt) arról írtunk, hogy mikor érdemes kvantitatív kutatást végezni, melyek az előnyei, melyek azok az hátrányok, amelyekkel mindenképp számolnunk kell, és néhány olyan hibázási lehetőséget is bemutattunk (megoldásokkal), amelyekbe könnyedén belecsúszhatunk.

Folytatás következik, és amiről szó lesz:

    • Mi a helyzet a reprezentativitással?
    • Melyik kvantitatív kutatást válasszam?
    • Hogyan tegyek össze egy jó kérdőívet?

Boros Emőke

8/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Kvantitatív kutatás – a számok atyja (1)

A kvantitatív kutatásról már esett némi szó a harmadik résznél, amikor arról írtunk, hogy mikor melyik módszert válasszuk (erről itt olvashatsz). Részletesebben róla ebben és a következő részben (9/10) olvashatsz.

Boros Emőke

7/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Kérdezéses technikák a „mély” válaszokért

Mint ahogy már az előző részben is hangsúlyoztuk, a mélyinterjú során nem opció az „igen” és „nem” válasz, az értékes információk kiváltásában és a rejtett gondolatok feltárásában kulcsfontosságú a rákérdezés – „Mire gondol ez alatt?”, „Kifejtené bővebben?”, „Tudna erről még többet mondani?” –, a különböző technikák alkalmazása pedig a mélyebb válaszok „felszínre hozását” segíti, támogatja. Tehát egyáltalán nem kötelező, de a jobb eredményekért ajánlott használni.

Boros Emőke

6/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

A mélyinterjúkról bővebben

Csak ismétlésképpen, amit már a mélyinterjúkról tudunk, röviden: a kvalitatív kutatás egyik módszere, mely során egy képzett interjúztató beszélget egyetlenegy személlyel, hogy feltárja annak motivációit, nézeteit, attitűdjeit és érzéseit egy adott témával kapcsolatban.

Boros Emőke

5/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Kvalitatív kutatás – a minőségi adatokra hajaz

Elöljáróban: mint ahogy már a harmadik részben (3/10) is írtunk róla, a kvalitatív kutatás, akárcsak a szekunder kutatás, feltáró jellegű, tehát a miért, hogyan és hasonló kérdésekre keresi a választ. Minőségi kutatás, tehát semmiképp se próbáljuk meg számszerűsíteni, főleg nem reprezentatívként kezelni a kapott információkat.

Boros Emőke

4/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Mindig a szekunder kutatással kezd!

Szekunder kutatás – nem hiába szenteltünk neki egy külön részt, és nem hiába helyeztük a kvalitatív és a kvantitatív módszerek bemutatása elé. Miért is? Mert bármilyen kutatásnak is veselkedünk neki, először a szekunder adatok vizsgálatával kell kezdeni az egészet, ugyanis lényeges szempontokat kínál(hat)nak a primer kutatás elemzéséhez.

Boros Emőke

3/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Milyen módszerrel kutassak?

Nagyon sokan teszik fel azt a kérdést, hogy melyik piackutatási módszer a legjobb, mert ők azt szeretnék. Rossz hírünk van: nincs olyan, hogy legjobb módszer! A tökéletes módszer keresése már alapból egy hibás feltevés, ugyanis a kutatási probléma meghatározása, a kutatandó információk jellege határozza meg azt, hogy az adott problémára éppen melyik a legjobb módszer.

Boros Emőke

2/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Kutatni akarsz? Ezeken a lépéseken végig kell menned!

Amennyiben kutatásra adjuk a fejünket, először meg kell értsük, melyek azok a lépések, amelyeken egytől egyig végig kell zongorázni. Nem érdemes egyiken sem átsiklani, főleg nem kihagyni, ugyanis a kutatás eredményei könnyen használhatatlanná válnak.

Lássuk, melyek ezek a lépések!

Boros Emőke

1/10 Házon belül megoldható marketingkutatások

Ha nem csinálod, bele se kezdj! (Bevezetés)

A bevezetésnek nem hiába adtuk a fenti címet, ugyanis: a piackutatást a vállalkozások létszükségletének is lehetne nevezni, mely segítségével megalapozott döntéseket lehet hozni, rövid és hosszú távú célokat felállítani, stratégiát építeni…, és itt még közel sincs vége a felsorolásnak.

Kételkedsz? Akkor olvasd tovább!

Fleisz Emőke

A fókuszcsoport és a megcsalt nő esete 3.

Öblítő-kör. Életem párja szerint ez olyan üljünk össze és jól panaszkodjuk ki magunkat, fehérnép-módra. Nem tudom ő mire gondolt, amikor ezt az elnevezést kitalálta, de a fókuszcsoportos beszélgetésnek valóban van egy ilyen jellege is. Terítsük ki a szennyest, hallgassuk meg egymást, beszélgessünk róla! Na de mitől és hogyan válhat egy idegenek közti beszélgetés annyira oldottá, hogy egy olyan kényes témáról, mint a megcsalás beszélni lehessen? És a pénzről, a bevételeinkről, a költéseinkről?

Fleisz Emőke

A fókuszcsoport és a megcsalt nő esete 2.

Szóval itt ez a nő, akit megcsalt a férje. Valahogy meg kéne tudni, mi vezetett odáig, hogy ez megtörténhetett, ki kellene deríteni, mi volt a gond ezzel a házassággal? S akkor jövünk mi, léha marketingkutatók, s azt mondjuk: szervezzünk fókuszcsoportos beszélgetést, beszélgessünk el erről a témáról! Nem, nem a „Szíven szúrt szalmaszál” sorozat leírását olvasod, hanem egy laza cikket a fókuszcsoportos kutatási módszer alkalmazásáról, sajátosságairól. Mindenkinek ajánlom, akit nem „komoly szándékkal” érdekel a téma!

Fleisz Emőke

A fókuszcsoport és a megcsalt nő esete 1.

Elöljáróban: a fókuszcsoport módszere alkalmas arra, hogy mélyen megértsük vásárlónk viselkedését, világlátását, a választásai mögött rejlő gondolkodási sémát, azt, hogy hogyan reagál egy-egy impulzusra, miért teszi ezt vagy azt, valamint megmutatja a viselkedésének mozgatórugóit.

10/10 Iskolai programok szervezése

Már több oktatóanyagban is érintettük és hangsúlyoztuk az iskolai rendezvények információhordozó, imázs- és közösségformáló, kapcsolatépítő hatását, sőt még példákkal is szolgáltunk, hogy bizonyos rendezvényekkel milyen eredmények érhetők el.

9/10 Az iskolai honlapokról

A honlapoknak azért szenteltünk egy külön tananyagot, mert egyre fontosabb szerepet töltenek be az intézmények külső és belső kommunikációjában. Az iskolai honlap funkciója sokrétű. Egyrészt hatékony információszolgáltató, ugyanis támogatja, kiegészíti és segíti az egész intézményi kommunikációt, egységes képet mutatva pedig erősíti az iskola imázsát.

1 2 >  >>